Specjalnością Berty są kartacze z mięsem (4 szt - 21zł) przepisu babci Janiny z Litwy. Pysznie smakują z surówką ze świeżej kapusty (5zł). Serwujemy także kluchy warmińskie (21zł), plince ze śmietaną (placki - 19zł), świeżonkę z regionalnym pieczywem (26zł) czy glónek (pajda chleba) ze smalcem i ogórkiem (7zł). Dwa ostatnie dania nie są dla osób na diecie - to na prawdę pyszne ale tłuste dania. Słyniemy także z pysznych pierogów, w których jest bardzo cienkie ciasto a farsz jest najważniejszy: z wołowiną, ruskie ze skwarkami czy z twarogiem na słodko (ceny od 18zł/porcję 10 szt)

 Codziennie jest świeży rosół, który podajemy albo z domowym makaronem (11zł) albo z pielmieni (małe pierożki z wołowiną) i łyżką śmietany i natką (16zł). Dla wielbicieli innych zup - codziennie gotowana jest świeża zupa dnia (8zł).

 Na deser proponujemy kuch - świeżo pieczone ciasto (9zł).

 Napoje w większości również wykonujemy sami: kompot z owoców (5zł) albo z kwiatu czarnego bzu lub mniszka lekarskiego (5zł). Dla piwoszy mamy wspaniałe piwa regionalne z Browaru Kormoran  (10zł) a dla kierowców - podpiwek lub kwas chlebowy z Łitwy (8zł).

 Oczywiście, jest także kawa świeżo mielona z ekspresu (7zł) oraz duży wybór herbat(5zł). Zimą ogrzeje nas grzane piwo (9zł) czy herbata zimowa z dodatkiem miodu, imbiru i pomarańczy (10zł).

 SMACZNEGO!